Získejte dotační bonus na bojler připojený k fotovoltaice

Získejte dotační bonus na bojler připojený k fotovoltaice

V určitých směrech se nové dotační podmínky na fotovoltaiku od února 2024 zpřísnily, v jiných nabídly žadatelům nové možnosti finanční podpory. Pokud si k fotovoltaice necháte připojit bojler o objemu alespoň 120 l, můžete čerpat dotační bonus ve výši 10 000 Kč.

Využijte přebytky ze solární elektrárny k ohřevu vody. Dotace na fotovoltaiku se vám navýší o 10 000 Kč

Od jara do podzimu vám vyrobí fotovoltaika zpravidla výrazně více elektřiny, než kolik jí dokážete spotřebovat na napájení spotřebičů v domácnosti. Právě efektivní využívání přebytků vám pomůže využít vyrobenou energii na maximum, maximalizovat úspory a co nejvíce tak zkrátit návratnost své investice do fotovoltaiky

Vedle akumulace do baterie, přitápění domácnosti a případně nabíjení elektromobilu, je ohřev vody možností, jak přebytky solární energie účinně využít v místě instalace. To se vždy vyplatí nejvíc. Další variantou je i prodej přebytků, využívání služby virtuální baterie nebo převod vyrobené elektřiny na jiné odběrné místo nebo její sdílení v rámci komunitní energetiky.

Ohřev vody pomocí fotovoltaiky je výhodný sám o sobě, ale navíc na něj můžete k fotovoltaice čerpat dodatečný bonus ve výši 10 000 Kč. Tato možnost platí od 15. 2. 2024, kdy došlo ke změnám podmínek dotace na fotovoltaiky v rámci programu Nová zelená úsporám. Tento bonus se dá uplatnit na stávající nebo nový bojler o objemu alespoň 120 l, který bude k fotovoltaice připojen.

Víte, že…? Díky příznivé situaci je nyní cena fotovoltaiky v ČR nejnižší v historii. Řešení pro běžný rodinný dům tak vyjde až o 100 000 Kč levněji než před rokem.

Minimální objem bojleru není jen formalita. Voda vám vydrží déle teplá

Nutnou podmínkou pro získání dotačního bonusu je, aby měl fotovoltaický bojler objem alespoň 120 l. To není žádný byrokratický výmysl, ale smysluplný požadavek: objem zásobníku TV 120 l je minimální hodnota, při které bude tento typ ohřevu efektivní. Optimálně by měl bojler mít alespoň 200 l. Čím více totiž bude v zásobníku ohřáté vody, tím déle se v něm udrží naakumulovaná energie. Šetřit na velikosti zásobníku tedy nedává žádný smysl.

Podmínky dotačního bonusu na bojler připojený k fotovoltaice

Shrňme si na závěr podmínky bonusu na fotovoltaiku využívanou i pro ohřev TV:

  • Objem bojleru připojeného k fotovoltaice musí být alespoň 120 l.
  • Bojler může být nový nebo i stávající.
  • Dotační bonusy lze navzájem kombinovat. Celkem tak můžete z NZÚ čerpat až 170 000 Kč (160 000 Kč na fotovoltaiku + bonus na bojler 10 000 Kč) nebo dokonce až 210 000 Kč při kombinaci se zateplením. Nachází-li se váš dům na území některého z vybraných krajů, regionů či obcí, můžete si k dotační podpoře připočítat ještě 10 % navíc.
  • Pozor: Bonus není poskytován v případě, že jste na ohřev vody žádali nebo žádáte o podporu v rámci jiného opatření. To se týká zejm. podoblasti C.1 – tj. výměna zdroje tepla např. za tepelné čerpadlo pro vytápění a ohřev vody nebo podoblasti C.2 – příprava teplé vody (samostatný solární ohřev vody nebo tepelné čerpadlo s elektrickým pohonem pro ohřev vody).

 

Chcete si pořídit výhodnou fotovoltaiku a čerpat nejen maximum benefitů, které vám využívání obnovitelného zdroje energie přinese, ale také maximum dotační podpory, aby se vám vaše investice co nejrychleji vrátila? Nechte si navrhnout systém přesně na míru potřebám svého domu a s ohledem na rodinný rozpočet. Detailní kalkulaci včetně předpokládané výše úspor a návratnosti získáte díky naší chytré kalkulačce na pár kliknutí.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku