Cena fotovoltaiky v roce 2024. Co se změnilo od roku 2023?

Cena fotovoltaiky v roce 2024. Co se změnilo od roku 2023?

Vyplatí se fotovoltaika, i když letos došlo ke zpřísnění dotačních podmínek? Možná vás to překvapí, ale pořízení domácí elektrárny nikdy nebylo výhodnější! Cena řešení pro běžný rodinný dům je až o 100 000 Kč nižší než před rokem. Navíc jsou tu nové dotační bonusy, výhodnější financování, delší záruční lhůty na komponenty, ale i nové možnosti efektivního využívání solární energie v rámci komunity nebo jejího převádění na jiná odběrná místa napříč republikou.

Vyplatí se fotovoltaika, i když letos došlo ke zpřísnění dotačních podmínek? Možná vás to překvapí, ale pořízení domácí elektrárny nikdy nebylo výhodnější! Cena řešení pro běžný rodinný dům je až o 100 000 Kč nižší než před rokem. Navíc jsou tu nové dotační bonusy, výhodnější financování, delší záruční lhůty na komponenty, ale i nové možnosti efektivního využívání solární energie v rámci komunity nebo jejího převádění na jiná odběrná místa napříč republikou.

Výpočet ceny a návratnosti fotovoltaické elektrárny včetně předpokládaných úspor

Ukažme si vývoj ceny fotovoltaiky na příkladě řešení pro běžný rodinný dům:

Střídač hybridní asymetrický GoodWe 10 kW

Panely: 16 ks × 500 Wp (celkový instalovaný výkon 8 kWp)

Baterie: Dyness Tower PRO – celková kapacita 10,65 kWh

 květen 2023květen 2024
celková cena FVE vč. DPH462 250 Kč346 730 Kč
dotace z NZÚ200 000 Kč160 000 Kč
vaše investice po odečtení dotace262 250 Kč186 730 Kč
návratnostv 8. rocev 6. roce

Pokud budete mít k fotovoltaice připojen bojler pro ohřev vody o objemu alespoň 120 l, můžete počítat navíc s dotačním bonusem 10 000 Kč. Jedná se o letošní novinku, která platí od 15. 2. 2024.

Tip: Přečtěte si také článek Jaká vás čeká návratnost u fotovoltaické elektrárny.  

Cenu fotovoltaiky posuzujte z širší perspektivy

Fotovoltaická elektrárna, navržená tak, aby utáhla provoz vaší domácnosti, skutečně vyžaduje vstupní investici v řádu několika stovek tisíc. Podívejte se však na to z déledobější perspektivy: 

  • Fotovoltaika tu s vámi bude celá desetiletí (solární panely mají životnost i 40 let).
  • Až polovinu pořizovacích nákladů vám pokryje státní dotace z programu Nová zelená úsporám.
  • Ročně vám fotovoltaika vyrobí kolem 10 MWh elektřiny.
  • Měsíčně s ní ušetříte i přes 5 000 Kč za elektřinu.
  • To jsou tak velké úspory, že z nich můžete pohodlně financovat fotovoltaiku pomocí úvěru, a ještě i tak ušetříte. Více o tom se dočtete v našem článku Úvěr, na kterém vyděláte.
  • Doba návratnosti se pohybuje v průměru mezi 2 a 7 lety. Pak už s ní nebudete jen šetřit, ale dokonce vydělávat.
  • Úspory vám přinese i u nákladů na ohřev vody a vytápění – můžete si totiž nechat fotovoltaiku propojit s tepelným čerpadlem.
  • Můžete s ní napájet i elektromobil a ušetřit tak další peníze za benzín či naftu.

Víte, že…? Pokud máte fotovoltaiku a následně si pořídíte i tepelné čerpadlo, které k ní připojíte, můžete čerpat dotaci až 125 000 Kč z programu Nová zelená úsporám. A to i v případě, že jste předtím už získali dotaci na pořízení fotovoltaiky.

Ceny fotovoltaiky jsou nejnižší v historii, navzdory přísnějším dotačním podmínkám

Ceny fotovoltaiky pro rodinné domy poklesly začátkem letošního roku na nejnižší úroveň za celou historii jejich výstavby v ČR. Zatímco cena 10kWp solární elektrárny s bateriovým úložištěm se letos pohybuje zhruba kolem 400 000 Kč, vloni to bylo až o 100 tisíc víc (viz tabulka detailního porovnání cen fotovoltaiky). K nižší ceně přispělo i letošní snížení DPH na fotovoltaiku a tepelná čerpadla, které v praxi přineslo nižší cenu zakázky klidně o 10 000 Kč.

Pro vaši představu, z čeho se cena fotovoltaiky také skládá: cena solárního panelu se pohybuje kolem 4–5 tisíc Kč. Nejdražší položkou rozpočtu jsou baterie – ty s kapacitou 3,55 kWh získáte přibližně za 35 000 Kč za kus. Baterie jsou ale ve skutečnosti k nezaplacení! Přečtěte si, proč se vždy vyplatí investovat do bateriového úložiště.

Víte, že...? Když si objednáte fotovoltaiku od Woltair do 31. 5. 2024, dostanete k ní optimizéry zdarma.

Dá se předpokládat, že cena fotovoltaiky dosáhla své nejnižší hranice a postupně půjde zase mírně vzhůru. „Stav, kdy bylo v Evropě velké množství materiálu neúměrné vůči odbytu, pomalu končí. I vzhledem k očekávanému nárůstu poptávky předpokládáme pro letošek opět stoupající trend cen,“ objasňuje Lukáš Papež, vedoucí instalací fotovoltaiky ve Woltair. Kdo tedy s myšlenkou pořízení fotovoltaiky koketuje, neměl by dlouho váhat.

Zájem o fotovoltaiku dočasně ochladl ve druhé polovině února, po změně dotačních podmínek. Lidé si však začínají uvědomovat, že se tato investice vyplatí i nadále, byť pro některé se snížila maximální podpora na fotovoltaiku z NZÚ, která klesla z 200 000 Kč na 160 000 Kč. Lze však stále dosáhnout i původní maximální výše podpory 200 000 Kč, jen je nutné zkombinovat pořízení fotovoltaiky se zateplením domu.

V oblasti dotační podpory ale nedošlo jen ke zpřísňování podmínek. Od letošního roku je možné:

  • Čerpat dodatečný bonus 10 000 Kč za fotovoltaiku, která je zároveň určena k ohřevu vody. Stačí mít k ní připojen nový nebo stávající bojler o objemu alespoň 120 l.
  • Zvolit kombinované financování, abyste nemuseli sahat na rodinné úspory: nový produkt stavebních spořitelen úvěr s dotací nabízí až o polovinu nižší splátky než běžné úvěry na zelené technologie. Výše splátek se totiž počítá tak, jako kdybyste si úvěr brali jen na částku poníženou o státní dotaci, byť reálně třeba zvolíte kompletní úvěr a částečně ho splatíte dotací až dodatečně (protože dotace z NZÚ se vyplácí až po realizaci). Splátky jsou ve výsledku tak nízké, že je můžete jednoduše hradit z úspor za energie, které vám fotovoltaika bude v průběhu roku přinášet.

Čtěte také: Vyplatí se fotovoltaika pro rodinný dům v roce 2024?

Vysoké ceny energií? S fotovoltaikou vás bolet nebudou

Nejistá doba a výkyvy ceny elektřiny vysloveně nahrávají pořízení fotovoltaiky. I když v letošním roce došlo k poklesu ceny silové elektřiny, která byla v první polovině roku 2023 vytlačena vzhůru z důvodu energetické krize, koncoví uživatelé si v součtu za elektřinu naopak připlatí. Celkové výdaje za elektřinu jsou totiž dány nejen silovou složkou, která zlevnila, ale i distribučními a různými dalšími paušálními poplatky, které klesat rozhodně nebudou, spíše naopak. Proto se vyplatí zajistit si co největší nezávislost na distribuční síti a maximální využití vyrobené energie.

  • Čím jsou ceny energií vyšší, tím více se solární elektrárnou ušetříte. 
  • Zkracuje se tím návratnost FVE.
  • Přebytky elektřiny můžete prodávat zpět do sítě. Vždy se ale nejvíce vyplatí okamžitá spotřeba v místě instalace.
  • Vyrobenou elektřinu si také můžete posílat napříč celou distribuční soustavou ČR nebo ji sdílet v rámci komunity. Komunitní energetika otevře 1. 7. 2024 další možnosti využívání sluneční energie.
  • Drahé energie mají vliv i na zdražování dalších komodit. Investicí do fotovoltaiky chráníte své peníze před inflací, a to ještě výhodněji, než kdybyste je měli na tom nejlepším spořicím účtu nebo je vložili do akcií, dluhopisů či nemovitostí.

Pořád s fotovoltaikou váháte? Obraťte se na nás a my vám zaručíme, že budete spokojení

Jak vyplynulo z nedávného výzkumu, lidé, kteří uvažují o pořízení fotovoltaiky, se nejčastěji obávají, že:

  • Návratnost fotovoltaické elektrárny bude moc dlouhá a investice se jim nevrátí. ⇒ Proto navrhujeme celý solární systém na míru konkrétnímu domu a spotřebě. Předem znáte konečnou cenu celého řešení, takže vás nepřekvapí žádné náklady navíc.
  • Fotovoltaika nepokryje jejich spotřebu. ⇒ Fotovoltaickou elektrárnu vám dodáme včetně baterií, abyste vyrobenou elektřinu mohli využít na maximum i ve večerních hodinách nebo za nepříznivého počasí.
  • Elektrárna se jim po pár letech rozbije a své investované peníze už neuvidí. ⇒ Od toho jsou tu štědré záruky a také naše servisní síť, kterou jsme vybudovali po celé ČR, abychom k vám v případě potřeby mohli rychle přijet.

Čím dřív pořídíte, tím víc ušetříte

Využijte současné příznivé ceny fotovoltaiky a poptejte fotovoltaiku co nejdříve. Čím dříve ji budete mít, tím dřív začnete vyrábět vlastní elektřinu. Fotovoltaiku vám nainstalujeme do 50 pracovních dní od obdržení smlouvy o připojení (SOP). Pokud bychom to nestihli, dáme vám na celé dílo 50% slevu. Tak směle do toho! Když si objednáte fotovoltaiku do 31. 5. 2024, získáte k ní zdarma optimizéry. Od vaší vlastní elektrárny vás dělí už jen pár kliknutí – celý proces objednání i zaměření u nás totiž vyřídíte online.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku